O partnerstvu

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Varaždinske županije

U posljednjih su dvadesetak godina diljem Europe osnivana partnerstva dionika na tržištu rada te se potreba za takvim partnerstvima javila i u Hrvatskoj. Ona je proizašla iz činjenice da lokalne samouprave ne odlučuju dovoljno o razvoju svoje regije. Tako su se kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje ujedinili predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora kako bi zajednički raspravljali o problemima lokalne zajednice te pronašli najbolji način za njezino unaprjeđenje. U lokalnim partnerstvima obično se okupljaju regionalni dionici kao što su gradovi, općine, socijalni partneri, županijski ogranci državnih ustanova, poduzeća, obrazovne ustanove i sl.

Partnerstva za zapošljavanje funkcioniraju na takozvanom bottom up principu, odnosno polaze od ideje da je politike potrebno kreirati prvo na lokalnoj i regionalnoj razini te ih uklopiti u šire politike. Partnerstva su učinkovit način svladavanja postojećih formalnih struktura i uključivanja interesnih skupina u proces odlučivanja na pravedan način.

Hrvatski zavod za zapošljavanje prepoznao je važnost lokalnih partnerstava te je na sebe preuzeo programe u sklopu kojih su ona osnovana. Tako su prva hrvatska lokalna partnerstva za zapošljavanje osnovana u sklopu projekata „Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza 1 i 2“, financiranih iz CARDS programa te u sklopu projekta „Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza 3“, financiranog iz IPA programa.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Varaždinske županije osnovano je u prosincu 2010. godine, u sklopu ovog potonjeg projekta, „Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza 3“, koji je Hrvatski zavod za zapošljavanje provodio u sklopu programa Instrumenti pretpristupne pomoći (IPA) – komponenta IV, „Razvoj ljudskih potencijala“. Svrha tog projekta bila je razviti institucionalni okvir za razvoj ljudskih potencijala na županijskoj razini te osnažiti kapacitete lokalnih dionika za izradu i provedbu aktivne politike tržišta rada. U početku je Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Varaždinske županije brojilo 17 članova.

Kako bi se neprestano radilo na jačanju Partnerstva te njegovih članova, Hrvatskih zavod za zapošljavanje neprestano surađuje s partnerima te osmišljava nove projekte. Tako je od 2013. do 2015. godine provođen projekt „Jačanje lokalnog partnerstva – LPES“, a od 2015. do 2016. godine provodi se projekt „START“, također namijenjen jačanju kapaciteta Lokalnog partnerstva. Kroz te su projekte članovi LPZ-a stekli nova znanja i vještine te se partnerstvo proširilo. Ono sada broji 23 člana.

Članovi LPZ-a Varaždinske županije su:

 1. Varaždinska županija
 2. Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin
 3. Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Varaždin
 4. Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Varaždinske županije
 5. Agencija za razvoj Varaždinske županije AZRA d.o.o.
 6. Razvojna agencija Sjever – DAN
 7. Fakultet organizacije i informatike
 8. Savez samostalnih sindikata Hrvatske – Varaždinska županija
 9. Pučko otvoreno učilište Varaždin
 10. Predstavnik srednjih škola – Medicinska škola Varaždin
 11. Predstavnik osnovnih škola – I. osnovna škola Varaždin
 12. Centar za socijalnu skrb Varaždin
 13. Metalna industrija Varaždin MIV d.d.
 14. Zagorje Tehnobeton
 15. Udruga za zaštitu okoliša „Franjo Košćec“
 16. Regionalni industrijski sindikat
 17. Euvita Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo 
 18. Investicijsko-savjetodavni centar "ISC" d.o.o.
 19. Udruga Njezina druga šansa
 20. Drvni cluster Sjeverozapadne Hrvatske
 21. Nezavisna udruga mladih
 22. Udruga Ceker
 23. Thoruim Consult d.o.o.

Kalendar događaja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo