Lepeza Varaždin Lepeza Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

26 Rujan 2016

Dijalog s građanima s povjerenikom Tiborom Navracsicsem

Napisala 

U petak 23. rujna 2016. godine, u Lendavi, Slovenija, u organizaciji Predstavništva Europske komisije održan je dijalog s građanima s povjerenikom Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tiborom Navracsicsem, i slovenskom ministricom obrazovanja, znanosti i sporta, Majom Makovec Brenčič.

Dijalozi s građanima održavaju se u svim zemljama članicama Europske unije, a ovog je puta po prvi put održan u Lendavi. Dijalog se održao u predivnoj dvorani Kulturnog centra Lendava, a vodio ga je poznati slovenski televizijski voditelj Igor Bergant. Sudjelovali su gosti iz Hrvatske, Slovenije te Mađarske.

Središnja tema dijaloga bila je obrazovanje, no razgovaralo se i o nezaposlenosti mladih, odljevu mozgova, vezi između obrazovanja i zapošljavanja, zapošljavanju u Europskoj uniji, razvoju i suradnji u ruralnim i pograničnim područjima te multikulturalnosti.

Na samom početku dijaloga voditelj je sudionicima postavio pitanje misle li oni da se njihov glas čuje u Europskoj uniji. Većina, njih 57 %, je odgovorilo negativno. Dijalog je započeo ovakvim pomalo pesimističnim stavom te su u nastavku sudionici postavljali razna pitanja. Moglo se čuti da građane Slovenije, Hrvatske i Mađarske muče slične stvari, a to su: problem odljeva mozgova, nerazvijenost pograničnih i ruralnih područja, učenje jezika od predškolske dobi, neusklađenost obrazovnog sustava i potreba tržišta rada, problem nezaposlenosti osoba starijih od 60 godina. Gospodin Tibor Navracsics naglasio je da Europska Unija ima mehanizme za rješavanja tih problema, tako je kao primjer naveo ERASMUS program, koji nije namijenjen samo studentima već i djelatnicima u obrazovnim ustanovama i starijim osobama. Gospođa Makovec Brenčič spomenula je mnogobrojne projekte financirane iz europskih fondova te je rekla kako je mnogo projekata već provedeno, mnogo ih je u još provedbi te kako se rezultati tih projekata već vide. Istaknula je kako je potrebno provesti još mnogo projekata kako bi se postigli najbolji rezultati. Gospodin Navracsics je također napomenuo kako Vlada svake zemlje članice ima veliku odgovornost u provođenju europskih smjernica.

Također je spomenuto i par pozitivnih primjera, varaždinska II. gimnazija je prva škola u kojoj se uči slovenski jezik, a u Slovenskoj Bistrici uči se hrvatski jezik. Ovakav svijetli primjer zasigurno će pomoći u savladavanju jezičnih barijera te potaknuti slične aktivnosti i nove projekte kako bi se stvorila bolja povezanost regije.

Gospodin Navracsics je također istaknuo kako ostaje još mnogo problema s kojima se Unija suočava te kako se ovakvi dijalozi održavaju s ciljem osvješćivanja problema, a posebice problema manjih sredina, i pronalaženja najboljeg rješenja. Za kraj je voditelj publici postavio pitanje jesu li naučili nešto novo o Europskoj uniji. Iako je njih 46 % reklo ne, 39% se izjasnilo da, a 15 % se odlučilo za odgovor ne znam, Tibor Navracsics je zaključio kako je iznimno zadovoljan dijalogom.

 

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo

Ova webstranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Saznaj više Slažem se Ne slažem se