Lepeza Varaždin Lepeza Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

22 Rujan 2016

Održana završna konferencija projekta „ACT IN – ACTive Communities for INclusion“

Napisala 

Radi se o projektu "ACTive Communities for INclusion“ čiji je nositelj Općina Cestica, a partneri na Projektu, osim Varaždinske županije, su Općina Heiningen (Njemačka), Općina Ruma (Srbija), Općina Cirkulane (Slovenija) i ACT Grupa. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 82.500 eura, a financiran je iz programa Europa za građane.

Završnoj konferenciji održanoj u Županijskoj palači prisustvovali su predstavnici partnera, zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, predstavnica Općine Ruma Bojana Lanc, načelnik Općine Heiningen Norbert Aufrecht te župan Općine Cirkulane Janez Jurgec. Navedeni predstavnici potpisali su Sporazum o suradnji kojom se definira daljnja suradnja između partnera, a kako bi se poboljšali socijalni uvjeti na njihovim područjima.

Inače, opći cilj Projekta je unaprijediti društveni angažman na provedbi politika i mjera Europske unije usmjerenih na prava osoba s poteškoćama.

Specifični ciljevi Projekta su:

  • stanovnicima lokalnih područja pokazati kako uspješno provoditi programe koji se bave pravima i potrebama osoba s poteškoćama, krajnji korisnici su osobe s invaliditetom i starije osobe, dionici civilnog društva, službenici i predstavnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te škole i ustanove koje provode odgoj i obrazovanje osoba sa teškoćama,
  • poboljšati stupanj informiranosti o izazovima i problemima s kojima se osobe s poteškoćama svakodnevno susreću te kako EU politike uz volontiranje u neprofitnim organizacijama mogu pozitivno utjecati na kvalitetu života građana i povećati socijalnu uključenost.

Doprinos glavnome cilju je ostvaren putem radionica na kojima je svaki od partnera održao prezentaciju kojom su predstavili studiju slučaja sa svoga područja. Studije slučaja posvećene su uspješno provedenim akcijama na lokalnoj razini partnerskih područja u području pomoći osobama s poteškoćama te tematici vezanoj uz EU regulativu i zakone. Vezano za EU regulative i zakone, partneri su tijekom radionica izložili načine na koje postižu usklađenost svojih programa na lokalnoj razini sa EU razinom, te kako EU regulative doprinose lokalnom razvoju i ostvarenju rezultata njihovih nastojanja. Na taj način, partneri su stekli potrebna znanja koja će pomoći lokalnim udrugama i njihovim volonterima, osoblju lokalnih i regionalnih samouprava kao i osoblju škola na partnerskim područjima da uspješnije provode mjere i ostvaruju rezultate na korist osoba s poteškoćama.

Usto, u sklopu projekta osiguran je zajednički posjet centrima, školama i udrugama koje se bave osobama s poteškoćama. Organizacija ovih posjeta osigurala je sudionicima projekta stjecanje iskustva o načinima rješavanja i ublaživanja problema osoba s poteškoćama. Partneri i sudionici na projektu su u tu svrhu posjetili navedene institucije u zemljama partnera.

 

(Izvor:http://www.varazdinska-zupanija.hr/novosti/)

 

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo

Ova webstranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Saznaj više Slažem se Ne slažem se