Lepeza Varaždin Lepeza Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

23 Studeni 2017

Okrugli stol povodom Europskog dana poslodavaca

Napisala 

 

 

Povodom obilježavanja Europskog dana poslodavaca, u Varaždinu je u srijedu, 22.11. održan okrugli stol u organizaciji Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na okruglom stolu bilo je riječi o aktivnostima HZZ-a u pripremi radne snage za poslodavca, stanju na tržištu rada te uslugama Zavoda kojima se poslodavce potiče u zapošljavanju nezaposlenih osoba.

Prije samog predstavljanja pozdravne riječi uputio je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak koji je istaknuo važnost ovakvih događaja u smislu interakcije sudionika okruglog stola, HZZ-a, poslodavaca i sindikata.

Nakon što je prisutnima predstavljeno stanje na tržištu rada, v.d. predstojnica Regionalnog ureda Varaždin Branka Šaško upoznala je prisutne s uslugama Zavoda, te mjerama aktivne politike zapošljavanja.

Tokom rasprave i konstruktivnog dijaloga prisutnih, istaknuli su se neki od glavnih problema tržišta rada Varaždinske županije.

Kako je naglasila Branka Šaško, kontinuiran pad broja nezaposlenih ima i svoju negativnu stranu. Naime, potrebe poslodavaca rastu i do kraja listopada bilo je prijavljeno više od 10 tisuća slobodnih radnih mjesta. Najviše se traže radnici na proizvodnoj liniji, šivači, vozači, radnici u metalskoj industriji, a upravo tih radnika na tržištu rada najviše nedostaje. U velikim tvrtkama: od prerađivačke industrije kože, tekstila, obuće, kronično nedostaju radnici, ali i pojedini profili visoke stručne spreme, prvenstveno liječnici, profesori matematike, fizike, stranih jezika.

Veliki problem su i osobe s 20-30 godina radnog staža, a još ne mogu u mirovinu. Naime, njih poslodavci ne zapošljavaju pa oni često budu godinama u evidenciji Zavoda.

Također, nužno je uskladiti potrebe tržišta rada i školskih programa. Naime, škole na području županije još uvijek ne odgovaraju na potrebe tržišta rada te obrazuju nedovoljno mladih za zanimanja koja se traže, dok su programi gimnazije i ekonomije puni iz godine u godinu s velikim upisnim kvotama.

A kako bi radnu snagu pripremio za poslodavce, odnosno odgovorio njihovim potrebama, HZZ provodi cijeli niz aktivnosti među kojima su preporuke za obrazovnu upisnu politiku, profesionalno usmjeravanje, kampanja "Odaberi svoju školu", redovite mjesečne aktivnosti u CISOK-u, obrazovanje nezaposlenih te mjere aktivne politike zapošljavanja. Vrijedi istaknuti kako je od siječnja do listopada ove godine u mjere aktivne politike zapošljavanja na našem području bilo uključeno više od 900 osoba, gotovo polovica kroz stručno osposobljavanje za rad, zatim kroz potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje te kroz javne radove.

 

 

 

 

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo

Ova webstranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Saznaj više Slažem se Ne slažem se