Lepeza Varaždin Lepeza Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

14 Studeni 2016

Pokušaj revitalizacije bivše vojarne u sklopu EU projekta MAPS

Napisala 

Grad Varaždin se nedavno uključio u projekt MAPS-Military assets as public spaces kojem je jedan od ciljeva revitalizacija bivše vojarne Ivan V. Drašković.

Projekt MAPS provodi se unutar EU programa Urbact III, kohezijskog programa EU kojem je cilj olakšati razmjenu znanja i iskustva među gradovima EU, a mogućnost sufinanciranja iznosi do 85 posto. Varaždin je tako u suradnji sa španjolskom Cartagenom, mađarskim Szombathelyjem te talijanskim gradom Piacenza kao vodećim partnerom prijavio projekt koji je u konkurenciji od 99 projekata odobren u rujnu zajedno s još 20 projekata. Naime, od 19 prijavljenih hrvatskih gradova u projektu Urbact III zasad sudjeluju još samo Šibenik i Solin.

Predviđeno trajanje projekta je dvije godine, a Grad je još 2014. godine donio potrebnu prostorno-plansku dokumentaciju za vojarnu u Optujskoj.

- Od 2008. godine vojarnu imamo na čuvanje, a želja nam je što prije taj prostor dobiti na upravljanje, bilo kroz pravo građenja bilo kroz vlasništvo. Ondje moramo udahnuti život, srušiti ogradu, postaviti javnu rasvjetu i oživjeti ga. Kroz iskustva ostalih partnera pokušat ćemo doći do rješenja kako taj prostor najbolje integrirati da postane sastavni dio grada jer on to danas nije - rekao je gradonačelnik Goran Habuš zadovoljan što se Grad uključio u projekt.

- Zadaća MAPS-a jest odrediti buduću namjenu i funkciju vojarne kako bismo imali dodatne argumente tražiti državu da nam vojarnu da u vlasništvo, a to bi bila i dobra podloga za traženje financiranja iz EU - dodao je Habuš.

Prva faza projekta traje do 15. ožujka, a parterstvo se tada širi na 10 gradova.

- Druga faza ima 24 mjeseca te se nadam da ćemo 2018. godine na stolu imati konkretne stvari. Međutim, iznimno je važan odaziv građana, udruga i svih ostalih sudionika - kazala je voditeljica projekta Emanuela Grđan.

Dan otvorenih dana vojarne održan je 5. studenog, gdje su građani imali prilike razgledati vojarnu kroz vodstvo vodiča i dobiti uvid u povijest kompleksa i njegovih sadašnjih korisnika, a u planu je ponovno organiziranje otvorenih dana vojarne u veljači iduće godine.

 (Izvor: Varaždinske vijesti)

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo

Ova webstranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Saznaj više Slažem se Ne slažem se