Lepeza Varaždin Lepeza Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

29 Travanj 2016

Radionica „Strateško planiranje i redizajn javnih politika“

Napisao 

Radionica „Strateško planiranje i redizajn javnih politika“ prva je od četiri planirane radionice u sklopu projekta „START“ kojeg provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Varaždin, financiranog sredstvima ESF-a kroz darovnicu „Lokalne inicijative poticanja zapošljavanja – faza 2“. Projektom se želi pridonijeti poticanju rasta zapošljavanja u Varaždinskoj županiji jačanjem kapaciteta lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Radionica je održana 5. i 6.svibnja 2015.godine u Varaždinu u prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda Varaždin, a započela je raspravom o Strategiji razvoja ljudskih potencijala iz prethodnog razdoblja te problemima koji su se javili prilikom njezine izrade i provedbe.

Strategija razvoja ljudskih potencijala je dugoročna i sveobuhvatna vizija razvoja ljudskih potencijala i detaljno definirani koraci za njeno ostvarenje u jednom određenom vremenskom razdoblju i u vlasništvu je lokalnih dionika tržišta rada: predstavnika javnog sektora, predstavnika sektora civilnog društva, predstavnika privatnog sektora i jedinica lokalne samouprave (JLS). Sustav razvoja ljudskih potencijala čine zapošljavanje, obrazovanje i socijalno uključivanje.

Nakon rasprave o postojećoj Strategiji, radionica je nastavljena predstavljanjem metodologije izrade Strategije, te prezentacijom koraka koje treba poduzeti u izradi – ekonomske analize Strategije. Socioekonomska analiza daje detaljan uvid u stanje u županiji te ispituje stvarne potrebe ciljane skupine kako bi se osigurao bottom-up pristup, odnosno kako bi se iz najnižih razina krenulo prema višim razinama.

U socioekonomsku analizu spada pregled demografskih kretanja, gospodarskih kretanja, kretanja na tržištu rada, socijalnog sustava u županiji, te redovnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja.

Radilo se također na SWOT analizi gdje je provedena vježba tijekom koje su sudionici pokušali identificirati snage, slabosti, prilike i prijetnje za provedbu nove Strategije razvoja ljudskih potencijala.

Drugi dan radionice nastavljen je definiranjem misije i vizije Strateškog plana, te definiranjem ciljeva njegove provedbe.

Nakon toga uslijedila je prezentacija s diskusijom kako izraditi dobar provedbeni plan za strategiju – što uključuje definiranje uloga u LPZ-u, definiranje zadaća koje će svaki dionik u LPZ-u imati u provedbi Strategije, što LPZ može ponuditi dionicima kao potpora za provedbu Strategije te kako planirati vidljivost LPZ-a i Strategije u javnosti.

Na kraju radionice najavljena je sljedeća radionica naziva „Uspješno upravljanje i održivost Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Varaždinske županije“, a koja se nadovezuje na tematiku vezanu uz LPZ.

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo

Ova webstranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Saznaj više Slažem se Ne slažem se