Lepeza Varaždin Lepeza Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

29 Travanj 2016

Europski socijalni fond (ESF) i razvoj baze projekata za ESF

Napisao 

Radionica „Europski socijalni fond i razvoj baze projekata za ESF“ treća je od četiri planirane radionice u sklopu projekta „START“ koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Varaždin, financiranog sredstvima ESF-a kroz darovnicu „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza 2“ . Projektom se želi pridonijeti poticanju rasta zapošljavanja u Varaždinskoj županiji jačanjem kapaciteta lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Radionica je održana u prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Regionalnog ureda Varaždin, 28. i 29. rujna 2015. godine.

Na početku radionice sudionicima je predstavljen pojam ESF-a, koji je dio Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova, što je on i kako funkcionira. ESI fondovi su financijski instrumenti Europske unije (EU), a služe kao pomoć za razvojne projekte te služe javnom interesu. Sastoje se od sredstava poreznih obveznika građana EU-a te dijela zajedničkog proračuna EU-a, što podrazumijeva znatnu kontrolu i administraciju. ESF obuhvaća sljedeća područja financiranja: poticanje zapošljavanja i podrška mobilnosti radne snage, promicanje socijalne uključenosti i borba protiv siromaštva, ulaganje u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje, te povećanje kapaciteta institucija i učinkovitosti javne administracije.

Dvije osnovne smjernice djelovanja ESF-a su sufinanciranje i podijeljeno upravljanje. Sufinanciranje osigurava vlasništvo primatelja nad projektom koji se provodi na nacionalnoj ili regionalnoj razini, a stopa udjela u sufinanciranju projekta kreće se u rasponu od 50% do 85% (95% u iznimnim slučajevima). Podijeljeno upravljanje omogućava prihvaćanje odgovornosti na odgovarajućoj razini. Financiranje novčanim sredstvima ESF-a dostupno je u svim zemljama članicama i njihovim regijama, međutim postoje razlike u stupnju razvijenosti države, tj. regije (3 stupnja razvijenosti). U Hrvatskoj se primjenjuje decentralizirani pristup što znači da se projekti ne financiraju direktno iz tijela EU-a već se novac dodjeljuje Ministarstvima koja tada raspisuju natječaje.

Nositelji projekata mogu biti tijela javne uprave, udruženja radnika i poslodavaca, nevladine organizacije, dobrotvorne ustanove i tvrtke.

Tijekom radionice izneseni su i neki od primjera dobre prakse, kao što je projekt „Fifteen Cornwall“, koji pruža naukovanje mladim ljudima od 18 do 24 godina za zanimanje kuhara. Od 2006. godine kroz projekt je prošlo 120 naučnika od kojih 70% i dalje rade kao kuhari.

ESF u Hrvatskoj

Ukupna alokacija u razdoblju 2014. – 2020. za RH iznosi 1,516 milijardi eura. Program za provedbu ESF-a u HR ima 4 tematska cilja kojima se želi doprinijeti:

  1. promicanju održivog i kvalitetnog zapošljavanja i podrška mobilnosti radne snage

  2. promicanju socijalne uključenosti, borba protiv siromaštva i svake diskriminacije

  3. ulaganju u obrazovanje, osposobljavanje i strukovno osposobljavanje i cjeloživotno učenje

  4. jačanju institucionalnih kapaciteta javnih tijela.

Svi natječaji u financirani iz ESF-a nalaze se na stranici www.strukturnifondovi.hr.

Na kraju radionice najavljena je iduća, posljednja radionica koja se odnosi na monitoring i evaluaciju Strategije razvoja ljudskih potencijala.

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo

Ova webstranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Saznaj više Slažem se Ne slažem se