Lepeza Varaždin Lepeza Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

29 Travanj 2016

Monitoring i praćenje Strategije razvoja ljudskih potencijala

Napisao 

Radionica „Monitoring i praćenje Strategije razvoja ljudskih potencijala“ zadnja je od 4 planirane radionica u sklopu projekta „START“ koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Varaždin, financiranog sredstvima ESF-a kroz darovnicu „Lokalne inicijative poticanja zapošljavanja – faza 2“. Projektom se želi pridonijeti poticanju rasta zapošljavanja u Varaždinskoj županiji jačanjem kapaciteta lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Radionica je održana 26. i 27. lipnja 2015. godine u prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda Varaždin.

Ciljna skupina radionice bili su članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Varaždinske županije. Svrha edukacije bila je ukazati na važnost i potrebu sustavnog praćenja i vrednovanja strateških dokumenata te dati smjernice za učinkovito provođenje monitoringa i evaluacije Strategije razvoja ljudskih potencijala, kroz teoretsko upoznavanje i praktičan rad.

Praćenje (monitoring) jest sustavno promatranje i dokumentiranje provedbe programa, za razliku od evaluacije kojom se provodi ocjena ukupnih postignuća strateškog plana ili projekta. Evaluacija omogućuje procjenu učinka projekta u odnosu na ciljne skupine, krajnje korisnike ili područje te ocjenu učinkovitosti, djelotvornosti, relevantnosti i održivosti rezultata.

Monitorning služi kako bi se na vrijeme uočili učinci (kako pozitivni, tako i negativni), provedbe projekata te kako bi se osigurala pravovremena reakcija.

Evaluacija, s druge strane objašnjava razloge uspjeha ili neuspjeha mjere, odnosno projekta. Time se omogućava uviđanje prednosti i nedostataka te podjela primjera dobre ili loše prakse s drugima, te služi kao smjernica prilikom idućeg ciklusa planiranja.

Podloga za praćenje i vrednovanje jesu indikatori. Oni moraju biti mjerljivi i opipljivi kako bi se pokazalo što se ostvarilo ili nije ostvarilo u određenom vremenskom periodu.

Nakon teoretskog dijela, sudionici su u grupnom radu rješavali zadatak vezan uz uspješno praćenje i evaluaciju Strategije razvoja ljudskih potencijala. S time je odrađena zadnja radionica u sklopu projekta „START“.

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo

Ova webstranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Saznaj više Slažem se Ne slažem se