Lepeza Varaždin Lepeza Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

29 Travanj 2016

Strategija razvoja ljudskih potencijala Varaždinske županije

Napisao 

U sklopu projekta „START“ koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin, financiranog sredstvima ESF-a kroz darovnicu „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza 2“ planirana je izrada Strategije razvoja ljudskih potencijala za razdoblje 2016. – 2020.

Strategija razvoja ljudskih potencijala važan je strateški dokument svake županije te se nadovezuje na Županijsku razvojnu strategiju i zajedno čine dva temeljna dokumenta koji određuju smjer razvoja svake županije. Pojam ljudskipotencijali ne odnosi se samo na nezaposlene, već obuhvaća nekoliko različitih polja djelovanja, a to su: zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje i civilno društvo. Ti su dijelovi društva zapravo čvrsto povezani te je nemoguće promatrati samo jedan dio, a da ga se ne dovede u vezu s ostalima. Ljudski potencijali usmjereni su na podizanje kvalitete života, razumijevanje uzroka nezaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti te razvoj gospodarstva.

Prve strategije razvoja ljudskih potencijala u Hrvatskoj su izrađene u sklopu programa Europske unije za Hrvatsku IPA Komponenta IV – Razvoj ljudskih potencijala, a u sklopu tog programa je izrađena i Strategija razvoja ljudskih potencijala Varaždinske županije 2011. – 2013.

Razvojnim se strategijama obuhvaća period od nekoliko godina te da bi Županija bila ukorak s razvojem ostatka Hrvatske, u sklopu projekta START izrađena je nova Strategija razvoja ljudskih potencijala u skladu s Operativnim programom Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a koja se izrađivala paralelno s izradom Županijske razvojne strategije. Za izradu Strategije razvoja ljudskih potencijala bila je zadužena tvrtka Logička matrica d.o.o. iz Zagreba, čiji zaposlenici imaju bogato iskustvo u radu s ljudskim potencijalima na području Hrvatske.

Kako bi svi bitni dionici sudjelovali u izradi Strategije, na samom početku bilo je organizirano pet tematskih radnih skupina (TRS), a one su: gospodarstvo, zapošljavanje, obrazovanje, civilno društvo, socijalna pitanja. Na tematskim radnim skupinama sastali su se predstavnici iz različitih područja i sektora te su raspravljali o problemima Županije i kako ih riješiti. Uočeno je da ti problemi ne zahvaćaju samo jedan određeni sektor već da se provlače kroz sve dijelove društva. Sudionici su kroz zajedničku diskusiju i međusobnom suradnjom predložili načine na koje bi bilo najbolje djelovati. Nakon TRS-eva održana je radionica izrade SWOT analize, odnosno identificirane su snage, slabosti, prilike i prijetnje za svaki sektor, kojoj su također prisustvovali članovi TRS-eva.

Na temelju prikupljenih podataka izrađena je nova Strategija razvoja ljudskih potencijala Varaždinske županije koja će biti aktualna do 2020. godine.

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo

Ova webstranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Saznaj više Slažem se Ne slažem se