Lepeza Varaždin Lepeza Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

29 Travanj 2016

Primjer dobre prakse i razmjena iskustva

Napisao 

U sklopu projekta „START“, koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Varaždin, financiranog sredstvima ESF-a kroz darovnicu „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II“, organizirano je studijsko putovanje za članove Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) u talijanski grad Empoli u svibnju 2015. godine s ciljem podizanja tehničkih kapaciteta, stjecanja novih znanja i iskustava.

Članovi LPZ-a posjetili su instituciju Agenzia per Io Sviluppo Empolese Valdesa (ASEV) te talijanski Zavod za zapošljavanje.

Tijekom radnog posjeta ASEV-u raspravljeno je o iskustvima u suradnji s lokalnim dionicima i dogovorena je mogućnost suradnje u budućnosti. ASEV ima četiri područja djelovanja:

  • obrazovanje,

  • profesionalno usmjeravanje i potpora zapošljavanju,

  • EU projekti,

  • istraživanje i inovacije.

ASEV sklopu svojih redovnih aktivnosti nudi uslugu profesionalnog usmjeravanja i savjetovanja namijenjenu učenicima i studentima, te nezaposlenim osobama prilikom biranja obrazovnog programa za prekvalifikaciju. Na području inovacija i istraživanja, ASEV ima značajnu ulogu jer je posrednik između ponude i potražnje za inovacijama, uslugama i istraživanjima, te je također posrednik lokalnih poduzeća i Centra za inovacije u Toskani.

Velik dio svojih aktivnosti ASEV financira putem EU projekata. Trošak sufinanciranja projekata preuzela je nacionalna razina u iznosu od 22% te lokalna u iznosu od 9%. Velik dio provedenih programa odnosi se na područje cjeloživotnog učenja. Tako su brojni projekti financirani iz programa Comenius, Grundvig i Leonardo da Vinci.

Za vrijeme studijskog putovanja, članovi LPZ-a su posjetili i Zavod za zapošljavanje u Empoliju, gdje su se sastali s njegovim voditeljem, Paolom Bruschijem, te su imali prilike vidjeti kako radi talijanski Zavod za zapošljavanje.

Studijski posjet Italiji te prijenos znanja, iskustva i prakse pozitivno je utjecao na motivaciju članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje za izradu i implementaciju Strategije za razvoj ljudskih potencijala Varaždinske županije, kao i na prijenos primjera dobre prakse na ostale članove LPZ-a Varaždinske županije.

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo

Ova webstranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Saznaj više Slažem se Ne slažem se