Lepeza Varaždin Lepeza Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

29 Travanj 2016

Radionica „Upravljanje projektnim ciklusom“

Napisao 

Kako bi ojačala zemlje članice, Europska unija osnovala je fondove iz kojih se financiraju različiti projekti. Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) ima veoma važnu ulogu pri apliciranju projekata na natječaje financirane iz tih fondova te je stoga u sklopu projekta „Jačanje lokalnog partnerstva“ 26. ožujka 2014. godine održana radionica „Upravljanje projektnim ciklusom“, posvećena upravo projektima.

Radionicu je vodio Darko Ivanić iz konzultantske tvrtke Superna d.o.o., a prisustvovali su članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje te predstavnici raznih udruga zainteresiranih za rad s projektima.

Na samoj radionici je detaljno opisan cijeli projektni ciklus (engl. project cycle management – PCM) te su članovi Partnerstva stekli nova znanja o tome kako prijaviti projekt i kako ga uspješno provesti.

Radionica je započela predstavljanjem projekata općenito. Gospodin Ivanić sudionicima je objasnio što EU projekt zapravo je i zašto njime treba upravljati. Zatim je ukratko pojasnio što je projektni ciklus te koje su faze pojedinog projekta.

Velik dio radionice bio je posvećen glavnom oruđu projektne logike, a to je logičkamatrica. Sudionici su naučili kako u logičku matricu hijerarhijski posložiti ciljeve, ključne vanjske faktore koji utječu na projekt, načine praćenja projekta te osnove za utvrđivanje potrebnih resursa i proračuna. Sudionici su također u grupama vježbali razvoj vlastite logičke matrice.

Nakon što su sudionici naučili kako projektnu ideju pravilno pretvoriti u logičku matricu, u nastavku radionice sudionici su naučili koja je sve dokumentacija potrebna za prijavu na natječaj. Tako su sudionici naučili da se za vrijeme trajanja projekta treba pravilno izvještavati o tijeku projekta te pravilno rasporediti budžet.

Kako bi testirali znanje koje su usvojili, na kraju radionice sudionici su vježbali organizaciju za pripremu projekata za EU fondove.

Za kraj je najavljena sljedeća radionica „Razvoj projekata“, koja će se održati krajem svibnja, a na kojoj će sudionici proširit postojeća znanja i vještine.

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo

Ova webstranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Saznaj više Slažem se Ne slažem se