Lepeza Varaždin Lepeza Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

29 Travanj 2016

III. Okrugli stol u sklopu projekta LPES: „Uloga Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u harmonizaciji tržišta rada“

Napisao 

Treći od četiri planirana okrugla stola u sklopu projekta „Jačanje lokalnog partnerstva“ (LPES) održan je 10. prosinca 2014. godine. Cilj okruglog stola bila je rasprava o mogućnostima usklađivanja ponude i potražnje na tržištu rada, te uspostavljanju poduzetničkog okruženja. Također se raspravljalo kako osigurati pozitivno poduzetničko okruženje, povezati interese javnog i privatnog sektora, te na koji način inicijative za zapošljavanje uskladiti s potrebama poslodavaca odnosno razvoja.

Na početku okruglog stola prezentirana su kretanja na tržištu rada Varaždinske županije (broj nezaposlenih osoba, zapošljavanje, potrebe za radnicima). Nakon uvodnog dijela, u raspravu su se uključili sudionici lokalnog tržišta rada, te istaknuli neke od problema s kojima se suočavaju. Kao glavni problemi istaknuli su se rad u radno intenzivnim industrijama gdje su uvjeti rada nerijetko teški te problem zapošljavanja osoba s invaliditetom. Također, javilo se pitanje neusklađenosti obrazovanja i tržišta rada. Naime, radije upisuju gimnazije umjesto srednjih strukovnih škola i deficitarnih zanimanja, a to je zapravo problem društva u kojem se potenciraju zanimanja za koja je potrebna visoka stručna sprema.

Sudionici su se složili kako efikasno Partnerstvo zajedničkim djelovanjem i usmjeravanjem lokalnih politika može odgovoriti na te probleme te kako je iz tog razloga veoma bitno raditi na jačanju Partnerstva za zapošljavanje Varaždinske županije. Kako bi to bilo moguće treba poraditi na profesionalizaciji samog partnerstva te zaposliti osobu koja će voditi poslove Partnerstva.

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo

Ova webstranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Saznaj više Slažem se Ne slažem se