Lepeza Varaždin Lepeza Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

29 Travanj 2016

IV. okrugli stola u sklopu projekta LPES: „Europska iskustva Lokalnog partnerstva za zapošljavanje – primjeri dobre prakse“

Napisao 

Četvrti i zadnji okrugli stol u sklopu projekta „Jačanje lokalnog partnerstva“ (LPES) je održan 13. veljače 2015. godine. Gošća okruglog stola bila je Heidelore Rathgen, stručnjakinja s preko 20 godina iskustva rada na ljudskim potencijalima, a koja je ujedno sudjelovala u osnivanju Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) Varaždinske županije.

Heidelore Rathgen sudionicima je prenijela svoja iskustva sa sporazumima za zapošljavanje. Bivša istočna Njemačka bila je u ekonomski izrazito nepovoljnom položaju, a njene vodeće industrije bile su u potpunom kolapsu. Promjene su počele osnivanjem paktova, tj. partnerstva, na inicijativu sindikata. Udruženi dionici prvo su napravili analizu postojećeg stanja te definirali daljnje korake, one koje mogu ostvariti sami i one za koje im je potrebna pomoć države. Na tim je temeljima stvorena europska inicijativaTerritorial Employment Pacts (TEP), pokrenuta 1997. godine. U sklopu te inicijative u Njemačkoj je osnovano ukupno 9 TEP-ova, a u trenutnu njihova osnivanja nezaposlenosti iznosila je oko 35%. Gospođa Rathgen je istaknula kako je uspješnost tih sporazuma ležala na činjenici da je gradska uprava bila zadužena za pravni okvir, a poslodavci su stvarali nova radna mjesta – vlasti su bile samo potporne institucije za razvitak gospodarstva.

U paktu su bile tri velike skupine partnera: lokalna uprava, poslodavci te sindikati. Ključni elementi su bili da se svake tri godine mijenjao predsjednik partnerstva (što je utjecalo na politiku samog partnerstva), uvijek je postojao financirani ured pakta, a dio pakta bile su osobe koje su imale moć odlučivanja.

Ovaj je okrugli stol bio veoma bitan za daljnji razvoj LPZ-a Varaždinske županije. LPZ-ovi u Hrvatskoj još su uvijek u razvoju te njihovi članovi moraju mnogo toga naučiti te također moraju ispravno prepoznati probleme i mogućnosti regije. Zahvaljujući iskustvu gospođe Rathgen članovi LPZ-a Varaždinske županije

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo

Ova webstranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Saznaj više Slažem se Ne slažem se