Lepeza Varaždin Lepeza Varaždin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

29 Travanj 2016

Jačanje lokalnog partnerstva za zapošljavanje - LPES

Napisao 

Pojedine zemlje članice Europske unije prepoznale su prednost lokalnog djelovanja te su počele osnivati takozvane ugovore za zapošljavanje. Prvi takvi ugovori pokrenuti su 1997. godine u sklopu inicijative „Teritorijalni ugovori o zapošljavanju“ (engl. Territorial employment pacts – TEP), a s obzirom na njihovu uspješnost, danas čine dio programa Europskog socijalnog fonda. Takvi se sporazumi u Hrvatskoj nazivaju lokalna partnerstva za zapošljavanje (LPZ), a prvi LPZ-ovi su razvijeni u sklopu programa CARDS (Pomoć Zajednice za obnovu, razvoj i stabilizaciju) i IPA (Instrument za pomoć u pretpristupnom razdoblju).

Takva partnerstva ne odgovaraju samo na problem nezaposlenosti, već ona ujedinjuju javni, privatni i civilni sektor te međusobnom suradnjom i koordinacijom utječu na cjelokupan razvoj pojedine regije, razvoj ljudskih potencijala te ujedinjuju različite politike na regionalnoj razini. Uz to, partnerstva imaju važnu ulogu pri apliciranju na projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda. Uviđajući prednost takvih partnerstva ona su se počela osnivati i u Hrvatskoj, a LPZ Varaždinske županije je osnovan 2010. godine u sklopu projekta Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza 3 koji je prethodio projektu Jačanje lokalnog partnerstva.

Projektom „Jačanje lokalnog partnerstva“ (engl. Local partnership for employment strengthening – LPES) želi se dodatno razviti i osnažiti Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Varaždinske županije, a to je provedeno kroz četiri okrugla stola i pet radionica. Nositelj projekta je bila Varaždinska županija, a partneri su bili Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Varaždin, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin i Razvojna agencija Sjever – DAN. Projekt je započeo 1. studenog 2013. te je trajao do 28. veljače 2015. godine, a vrijednost projekta je iznosila 35.179,46 eura, od čega je Europska komisija sufinancirala 74,5%.

Kroz projektne aktivnosti članovi Partnerstva stekli su teorijsko i praktično znanje ne samo o ustroju i načinu rada partnerstava za zapošljavanje te ljudskim potencijalima već i o programima Europske unije, o prijavljivanju natječaja na programe Europske unije te o upravljanju projektima. S ciljem razmjene iskustva i primjera dobre prakse na okruglim stolovima sudjelovali su brojni gosti, među kojima su bile i predstavnice Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Sisačko-moslavačke županije, Barbara Pađen i Štefica Tominović te Heidelore Rathgen, jedna od ključnih osoba za osnivanje LPZ-a Varaždinske županije.  Radionice su vodili stručnjaci s bogatim iskustvom na području provedbe EU projekata iz tvrtke Superna d.o.o.

Ovim se projektom učinilo mnogo za razvoj LPZ-a Varaždinske županije: ojačani su kapaciteti samog Partnerstva, no također su se osvijestili i novi problemi na čijem rješavanju treba poraditi. Neki od detektiranih problema su sljedeći: potrebno je bolje povezati same članove LPZ-a te potaknuti suradnju s ostalim relevantnim institucijama i organizacijama te uključiti veći broj poslodavaca u LPZ; zatim je potrebno dodatno razvijati poduzetništvo, razvijati svijest o važnosti volonterstva i civilnog društva. Svi su ovi problemi baza za novi projekt, START, kojim će se dodatno ojačati Lokalno partnerstvo, a koji je ujedno najavljen na završnoj konferenciji ovog projekta.

Korisni linkovi

Lokalne institucije i agencije

Fondovi

Europska unija

Agencije

Ministarstva

Zavodi

Strukovne organizacije

Bankarske i financijske institucije

Registri

Posebne e-usluge

Ostalo

Ova webstranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Saznaj više Slažem se Ne slažem se